عباس مقدم در ادامه خاطرنشان کرد: در آن زمان يک سري سفال متعلق به دوره اوروک (3500 تا 3700 سال پيش از ميلاد )درگمانه زني هاي همان سال بدست آمد که درسطح مشاهده نشده بودند بنابراين برنامه امسال، براي پاسخ به سوالهاي سال 80 يعني چگونگي نهشتهها و لايهها و نيز بررسي تحت تأثير قرارداشتن دشتهاي جنوب شوشتر و رسوب گذاري کارون آغاز شد.
وي با اشاره به اين که دربررسيهاي ما بسياري ازمحوطهها ازديد محو شده بودند اظهار داشت: وجود اين محوطه باعث درک بيشتر ما از ميزان رسوبگذاري و برهم کنش رفتارهاي کارون و استقرارهاي پيش ازتاريخ شد.
مقدم با بيان اينکه گمانه و کاوش ما دراين محوطه، در قالب يک کاوش آموزشي براي دانشجويان دانشگاه آزاد شوشتربود که هم جنبه آموزشي و هم براي دريافت پاسخ پرسشهاي سال 80 بود تصريح کرد:براين اساس يک گمانه 10 در4 زده شد که درپي آن به خاک بکررسيديم و نتايج اميدوارکنندهاي درلايههاي سطحي بدست آورديم به طوريکه در لايههاي سطحي مقدارکمي مربوط به دوره پارتي به دليل نزديکي به تپه نشول بدست آورديم.
به گفته اين دکتراي باستانشناسي؛همچنين لايههاي اندک پارتي درگمانه سال 80 بدست آمد، سپس دورهاي مشاهده شد که وقفه زماني را نشان مي داد چراکه به نظر ميرسيد تغييرات آب و هوايي به گونهاي بوده که لايههاي بدون استقرار، رسوبي سبزرنگ ايجاد کرده که اين موضوع بيانگر تغييرات آب وهوايي به سمت مرطوب شدن بوده و ارتباط اين محوطه را با فعاليتهاي اجرايي در زمان ساسانيان نشان ميدهد.
وي با اشاره به اينکه دو قطعه سکه شديداً زنگ زده درلايههاي پارتي بدست آمد که تاريخگذاري آن را با مشکل مواجه مي کند يادآور شد:همچنين درلايههاي پارتي مقادير بسياري قيرنيز بدست آمد و اين درحالي است که درلايههاي اروکي شواهدي از وجود قيرمشاهده نشده است.
مقدم اضافه کرد:همچنين درلايههاي پارتي کوره اي همراه با شواهد زيادي خميرشيشه بدست آمد که احتمال مي رود اين کوره درتوليد شيشه فعال بوده زيرادر300 متري محوطه مورد اشاره شاخههاي عظيم گرگر باستان وجود داشته که به واسطه غرغاب شدن منطقه و سيلاب از بين رفتهاند.
وي با بيان اينکه لايههاي پيش ازتاريخ اوروک به دوشاخه اوروک قديم و ميانه تقسيم ميشود تأکيد کرد:پس از لايه هاي اروک، لايههاي دوران شوشان جديد يک (4 هزار و 200 تا 4 هزارو 600 پيش از ميلاد )بدست آمد،درشوشان يک،مقادير زيادي قير بدست آمد که ازآنها ظروف قيري ساخته مي شده است همچنين تيغههاي داس مربوط به دوره پيش از تاريخ نيز بدست آمد.
اين باستانشناس با اشاره به وجود معماري منسجم دردروه اوروک اظهار داشت:در مشول 3 يک بخش کارگاهي با مقدار زيادي سربارههاي کورههاي سفال و سفالهايي که به دليل حرارت بالاي کوره از بين رفته بودند نيز کشف شد بنابراين ميتوان گفت که در اين محوطه کوچک استقراري کمتر از يک هکتار، فعاليتهاي سفالسازي صورت ميگرفته البته مقداراندکي سنگ اکسيدان نيز از اين منطقه بدست آمد.
رئيس هيأت کاوش تپه پيش از تاريخي واقع دردشت ميان آب شوشتر ادامه داد:پيش از اين گفته ميشد مرحله شوشان جديد يک،دورهاي بوده که درآن دشت خوزستان با هجوم اقوام کوچرو از کوههاي زاگرس مواجه بوده و آنها استقرارهاي کوچنشين داشتهاند اين درحالي است که براساس شواهد بدست آمده به نظر ميرسد که اين منطقه روستاي کوچک مستقري بوده که ساکنان آنها،اقدام به استحصال يا ترانزيت قير ميکردند.
مقدم با بيان اينکه همچنين مقادير بسياري صدف در تمامي لايه هاي ياد شده بدست آمد بيان داشت: بنابراين اين پرسش ايجاد ميشود که اين صدفها از کجا به اين نقطه منتقل شدهاند،اين صدفهاي دوکوپهاي به تعداد کمتري از صدفهاي پيچکي موجود در آبهاي سطحي آب زيرزميني بالا و کانالهاي آبياري ديده شدند که بايد وجود آنها را به تغييرات محيطي شکل گرفته در اطراف اين محوطه ارتباط دهيم البته يک سري صدفهاي خاکي نيزمشاهده شدند.
وي درپايان گفت:در مجموع شواهد بسياري از اين محوطه بدست آمده که تا يک ماه آينده با استفاده از بررسيهاي متخصصان خوانا سازي آنها انجام خواهد شد./118
انتهای پیام/